På svenska - Sammanfattning

Tornionlaakson kesäsiika -  Tornedalens Sommarsik

Projektet Tornedalens Sommarsik är ett gemensamt projekt för intressenter som med bekymmer har sett försvinnandet av de traditionella fiskekulturerna och sommarsiken i vårt lokala område. Projektets huvudmål är att förstärka dragningskraften och attraktionen hos de unika traditionella fiskekulturerna.  Meningen är att öka kunskap om fisk och de kulturella särdragen bland områdets fiskare, invånare, företagare och speciellt unga. Med hjälp av projektet skapas förutsättningar för den hållbara skötseln av sikbeståndet som i sin tur stödjer den levande fiskekulturen i Tornedalen.

Projektet stödjer specialmålet 3.1. ”Områdets kultur och kulturarv förstärks och får liv” i EU:s Interreg Nord –program. Projektet stödjer utvecklingen av det gemensamma kulturarvet och den gemensamma identiteten bland lokalbefolkningen, speciellt bland de unga. I kulturens och kulturarvets synliggörande, bevarande, överföring och tillämpning utnyttjas den nya teknologin. Även kunskap om sikbeståndets och naturomgivningarnas skötsel ökar bland lokalbefolkningen, fiskarna och forskarna.

Projektet utgår ifrån de lokala behoven. Projektets förberedande har utgjorts som ideelt arbete (talkoarbete) i ledning av föreningen Prosiika i samarbete med sikområdets fiskare, invånare, företag samt professionella samarbetspartner. Över 200 personer har deltagit i förberedande arbete i olika tillställningar och workshops.

Tornedalens Sommarsik –projekt utgör en unik  gränsöverskridande och naturlig helhet som forskar i naturtillgångar,  upptecknar och lagrar fisketraditioner och utnyttjar dessa i Tornedalen.  Projektet stödjer hållbart älvdalens livlighet samt strävar efter dess erkännande till ett potentiellt mål i världsarvlistan. Projektet medför också ny information för fiskbeståndets skötsel som del av det riksomfattande sikforskningsprogrammet. Projektet utnyttjar i de tidigare projekten producerade material och samlar ihop material från lokalbefolkningens, museernas och mediernas arkiv.

Lapplands yrkeshögskola är huvudsökande (gör en anhållan)  i projektet och dess samarbetspartner är Finlands Naturresursinstitutet LUKE, Norrbottens Länsstyrelsen/fiske-enhet, Tornedalens Folkhögskola, Kukkolan Kalastusmuseo (Fiskemuseet i Kukkola) och Haparanda kommun samt Torneå stad. Utöver Prosiika –föreningen finns bland andra samarbetspartner ett antal fiskelag, byföreningar och turistföretag från älvdalen på båda sidor av gränsen samt Tornedalens museum, Norrbottens museum, Landsbygdens bildnings- och kulturförbund och Finsk-Svenska Gränsälvskommissionen, Tornedalsrådet och Övertorneå och Ylitornio kommuner.

Kukkola fiskemuseets utställning blir gränsöverskridande och det utarbetas en plan för en ny naturcenter i Tornedalen. I museets förnyelsearbete utnyttjas material som samlas i projektet.

Kommunikationens mål är att öka kulturens attraktionkraft hos målgrupperna. De traditionsbaserade upplevelsetjänsterna konkretiserar däremot fiskekulturens nya innehåll för turistnäringen i Tornedalen.

Sikens lektid i Torneälv har försenats med en månad under de senaste 30 åren och medelstorleken på sik har minskat märkbart. Beträffande fiskforskning i projektet, igenkänns nyckelfaktorer som påverkar sikbeståndets variation. I forskningen kombineras ny forskningsdata med fiskarnas traditionsbundna kunskap. Ökad kunskap ger förutsättningar för sikens hållbara vårdande. Forskningsarbetet motsvarar speciellt Jord- och skogsbruksministeriets utredningsbehov som den speciella arbetsgruppen för vandringssik har ställt.

Projektets kostnader utgör ca 1,3 m€. Projektet förverkligas 12/2015-11/22018. Finansiering söks från EU:s Interreg Nord program (65%) och medfinansiering söks delvis hos de offentliga finansiärerna. Projektpartners har förbundit sig till egen finansiering och områdets fiskelag i projektet, byföreningar och företag satsar på projektet till ca 77.000 €. Därtill utövas ideelt arbete ( talkoarbete) i projektet bl. a. i form av olika evenemang och produktioner. Detta syns inte i kostnads- och finansieringskalkyler.

Underlag för prioritering, Interreg styrkomittén, Kulturarv
Underlag för prioritering, Interreg styrkomittén, Natur och Miljö

No comments:

Post a Comment